Компютърна система 

 

Части на компютъра

        

    От наученето в часовете по информационни технологии знаете, че при настолния компютър не съществува една единствена част, наречена "компютър". Всъщност компютърът е система от много части, работещи заедно. Физическата част, която можете да виждате и докосвате, се нарича с общото име хардуер. С термина софтуер се означават инструкциите или програмите, които казват на хардуера какво да прави.

    Илюстрацията по-долу показва най-разпространения хардуер в настолните компютърни системи. Вашата система може да изглежда малко по-различно, но вероятно притежава повечето от тези части. Лаптопите имат подобни части, но те са пакетирани заедно в корпуса на компютъра.

 
 

Системно устройство

        Системното устройство е ядрото на компютърната система. Обикновено това е правоъгълна кутия, поставена върху или под вашето бюро. Вътре в тази кутия има много електронни компоненти, които обработват информация. Най-важният от тези компоненти е централният процесор (ЦП или CPU) или микропроцесорът, който действа като "мозък" на компютъра. Друг компонент е оперативната памет (ОП или RAM), която съхранява временно информацията, използвана от процесора, когато компютърът е включен. Цялата информация, съхранявана в оперативната памет RAM, се губи, когато компютърът се изключи.

        Почти всички други части на компютъра се свързват със системното устройство чрез кабели. Кабелите се включват в специални отвори (портове), обикновено разположени на гърба на системното устройство. Хардуер, който не е част от системното устройство, понякога се нарича периферно устройство или устройство.

 

 

Външна памет

    Вашият компютър има едно или повече дискови устройства – устройства, които съхраняват информация върху метален или пластмасов диск. Дискът запазва информацията дори когато компютърът е изключен.

Твърд диск

    Устройството с твърд диск съхранява информация върху твърд диск, който представлява една или няколко плочи с магнитни повърхности. Тъй като твърдите дискове могат да поемат големи количества информация, те обикновено служат като първично средство за съхраняване на информация и съдържат почти всички програми и файлове. Устройството с твърд диск обикновено е разположено вътре в системния блок.

 

 

Устройства за CD и DVD дискове

    Почти всички съвременни компютри са оборудвани с устройства за CD и DVD дискове, разположени в предната част от системното устройство. Компактдисковите устройства използват лазери, за да четат (извличат) данни от компактдискове, а много от тях могат да записват данни върху компактдисковете. Ако имате записващо дисково устройство, можете да съхранявате копия на вашите файлове върху празни компактдискове. Можете също да използвате CD устройството за възпроизвеждане на музикални компактдискове на вашия компютър.

    DVD устройствата могат да правят всичко, което правят CD устройствата, а освен това да четат и DVD дискове. Ако имате DVD устройство, можете да гледате филми на вашия компютър. Много DVD устройства могат да записват данни върху празни DVD дискове.

 

Мишка

    Мишката е малко устройство, което се използва за посочване и избиране на елементи на вашия компютърен екран. Въпреки че мишките се произвеждат с различни форми, типичната мишка наистина прилича на истинска мишка. Тя е малка, заоблена и е свързана към системата с дълъг проводник, напомнящ за опашка. Някои по-нови мишки са безжични.

    Обикновено мишката има два бутона: Основен бутон (обикновено е левият бутон) и вторичен бутон. Много мишки имат и колелце между двата бутона, което позволява плавно превъртане на информацията върху екрана.

Показалци на мишката

    Когато движите мишката с ръката си, един показалец върху екрана се движи в същата посока. (Видът на показалеца може да се променя в зависимост от положението му върху екрана). Когато искате да изберете някой елемент, трябва да го посочите, а след това да щракнете (да натиснете и да отпуснете) с основния бутон. Посочването и щракването с мишката е основният начин за взаимодействие с компютъра.

 

Клавиатура

    Клавиатурата се използва главно за въвеждане на текст в компютъра. Подобно на клавиатурата на пишещата машина, тя има клавиши за буквите и цифрите, но има и специални клавиши:

  • Функционалните клавиши, разположени в най-горния ред, изпълняват различни функции в зависимост от това къде се използват.

  • Цифровата клавиатура, разположена в най-дясната част на клавиатурата, позволява бързо въвеждане на числа.

  • Клавишите за навигация, например клавишите със стрелки, ви позволяват бързо да се придвижвате в документ или уеб страница.


 

Монитор

    Мониторът показва информация във визуална форма с помощта на текст или графика. Частта от монитора, която показва информацията, се нарича екран. Подобно на телевизионния екран, компютърният екран може да показва неподвижни и движещи се изображения.

    Има два основни типа монитори: CRT (cathode ray tube; електронно-лъчева тръба) монитори и по-новите LCD (liquid crystal display; течно-кристален дисплей) монитори. И двата типа монитори създават контрастни изображения, но предимството на мониторите с LCD е, че са по-тънки и по-леки.

 

 

Принтер

 

    Принтерът прехвърля данни от компютъра върху хартия. Нямате нужда от принтер, за да използвате вашия компютър, но ако разполагате с принтер, можете да разпечатвате вашите имейли, картички, покани, обяви и други материали. Освен това много хора обичат да отпечатват вкъщи своите снимки.

    Двата основни типа принтери са мастиленоструйните принтери и лазерните принтери. Мастиленоструйните принтери са най-популярните принтери за домашно използване. Те могат да печатат в черно-бяло или цветно и могат да отпечатват снимки с високо качество, когато използват специална хартия. Лазерните принтери са по-бързи и по-пригодни за интензивно използване.

 

Високоговорители

 

    Високоговорителите се използват за възпроизвеждане на звук. Те могат да са вградени в системата или да се свързват с кабели. Високоговорителите ви позволяват да слушате музика и звукови ефекти от вашия компютър.

 

 

Модем

    За да свържете вашия компютър към Интернет, имате нужда от модем. Модемът е устройство, което изпраща и приема компютърна информация по телефонна линия или високоскоростен кабел. Модемите понякога се вграждат в системното устройство, но високоскоростните модеми обикновено са отделни компоненти.